Minder worden

surrealistisch debat
1 miljoen voorbereidingskosten

In de krant van gisteren las ik dat Sprookjeswonderland niet heeft ingeschreven op de bouw van vakantiehuisjes in het recreatieoord Enkhuizerzand.

Helemaal als een verrassing komt dat niet. Men had al bij eerdere gelegenheden aangeven dat de verhuur van vakantiewoningen onvoldoende zou opleveren om een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van het hele gebied.

Op grond van het zakenmodel dat SWL voorstaat zou dat best eens het geval kunnen zijn, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dit voor andere zakenmodellen ook geldt.

Het probleem is echter dat de gemeente, daarin telkens weer gesteund door een meerderheid van de raad een overmaat van bedilzucht demonstreert zonder dat men ook maar enig moment de indrukt wekt te weten waar men mee bezig is of welk zakenmodel men nastreeft.

Men roept gebruik te willen maken van de creativiteit van de markt, maar daar bedoelt men eigenlijk alleen maar mee dat men gemeentelijke taken in handen probeert te leggen van particuliere beleggers. Waarschijnlijk in de verwachting dat die zich knollen voor citroenen laten verkopen.

Dat kan alleen maar uitlopen op teleurstellingen zoals eerdere gemeentelijke projecten (SMC) hebben aangetoond.

De gemeente zou zich een hoop ellende en gezeur hebben bespaart als zij (na aankoop van de Uilenbanen) de 10 hectaren grond die ze wilde verhuren voor de bouw van vakantiewoningen in de aanbieding had gedaan.

Er zouden ongetwijfeld plannen zijn ingediend. Er zou zicht zijn geweest op de jaarlijkse erfpacht inkomsten en op basis van die inkomsten zou je de kunnen berekenen welke investeringen je zou kunnen doen voor het algemeen nut.

De raad had zich kunnen buigen over concrete plannen in plaats van ambtelijke rimram waar men zich nu heeft bezig gehouden. Strand en huisjes zouden waarschijnlijk al gerealiseerd zijn geweest.

Maar daar heeft men in 2010 bewust niet voor gekozen. Er zijn 5 jaar verstreken zonder enig tastbaar resultaat. Ik vermoed dat daar een reden voor is, maar dat die alleen binnenskamers bekent is. De leden van de raad zijn ondertussen zoet gehouden met het bestuderen van vlekkenplannen, allerlei risico- en gunningsmatrixen en wat je nog meer kunt bedenken. Waarbij ik er vanuit ga dat ze (net als ik) geen flauw benul hadden wat ze voorstelden.

Wat voor risico loop je in hemelsnaam als je besluit grond te verhuren en vervolgens besluit om uit die huuropbrengsten kapitaalsinvestering te doen.

Een projectontwikkelaar is in de ogen van de Enkhuizer raad een verderfelijk persoon die alleen maar op uit is geld te verdienen. Dat mag zo zijn, maar in de meeste gevallen staat daar ook een tegenprestatie tegenover.  Een originele oplossing voor een gekoesterde wens.

Maar waar ik de raad nooit over hoor is de enorme verspilling aan ambtelijke voorbereidingskosten voor zaken die uiteindelijk toch geen doorgang vinden. De middenschool is daar een voorbeeld van. Maar ook de competitieve dialoog, waarvoor grif € 200.000,- werd vrijgemaakt, maar die om niet geheel duidelijke redenen toch weer werd vervangen door een geheel andere procedure.

Daar reken ik trouwens ook de ruim half miljoen bij die in 2010 werd uitgegeven om grond te kopen die al in eigendom was en dan kom je al gauw op een miljoen aan voorbereidingskosten zonder enig tastbaar resultaat.

Maar in plaats van daarover het college te onderhouden, maakt men zich collectief liever druk over de inkomsten van een projectontwikkelaar, die de afgelopen jaren waarschijnlijk wel iets van de grond zou hebben gekregen als men hem de gelegenheid zou hebben gegeven.

De Enkhuizer raad is een clubje mensen dat maandelijks bijeenkomt om te horen welke uitvluchten het college (en de ambtelijke staf) nu weer hebben weten te bedenken om ze vervolgens goed te keuren.

Ik heb daar in het verleden nog al wat tijd besteed, maar ik denk dat dit in de toekomst aanzienlijk minder zal gaan worden.

Advertenties

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

One thought on “Minder worden”

  1. maak ze vooral niet wijzer dan ze zijn, dit mag nog jaaaaaaaaaren zo voortduren wat de campingbewoners betreft. Na meer dan 35 jaar in het ongewisse te hangen en de boel zien verpauperen willen we er gráág nog wat jaren bij! Voor dat miljoen had er een prácht van een geldbinnenharkende camping kunnen zijn. Want vergeet niet wat ze al jaren aan inkomsten mislopen door het verlies aan staangeld van vertrokken caravaneigenaren (en hun uitgaven in de horeca en stad). Is gauw al een ton per jaar als ik van 40 vertrokken caravans uitga.

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s