3 minuten

Ik snap ook wel dat van geswaffel bij de lokale brandweer naar kritiek op ons monetaire systeem een heel grote stap is, maar ik heb tegelijkertijd ook het gevoel dat onze kleinsteedse problemen nauwelijks de moeite waard zijn.

Als 99% van de Enkhuizer bevolking geen zin heeft om zich in de gemeentebegroting te verdiepen (uiteindelijk toch de rechtvaardiging voor onze gemeentelijke belastingaanslagen) hoe klein moet het percentage dan wel niet zijn dat bereid is zich te verdiepen in de werking van ons monetaire systeem.

Ik vermoed dan ook dat mijn geschrijf een kwestie van paarlen voor de zwijnen is.

Maar tegelijkertijd lijkt het me belangrijk om na te denken over de vraag of we bereid zijn om onze democratie steeds verder uit te hollen door allerlei bevoegdheden over te dragen aan schimmige organisaties waarop toezicht alleen op papier bestaat.

Dat geldt op lokaal niveau waarbij de gemeente inmiddels is betrokken bij zoveel gemeenschappelijke regelingen dat de gemeenteraad nog slechts invloed kan uitoefenen op minder dan 40% van de begroting die ze jaarlijks ter goedkeuring krijgt voorgelegd.

Dat geldt op landelijk niveau waarbij de Tweede Kamer de rijksbegroting ter goedkeuring moet voorleggen aan de Europese commissie. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat bij ongeveer de helft van de bevolking de moed in de schoenen is gezonken en men de deelname aan het democratisch proces (met behulp van verkiezingen) niet langer serieus neemt.

In de documentaire Money as Debt wordt gesteld dat liefde en geld de belangrijkste menselijk drijfveren zijn. Over liefde zijn eindeloos veel boeken geschreven, liedjes gezongen en films gemaakt. Over geld verkeren we in gelukzalige onwetendheid wat ons uiteindelijk duur zal komen te staan.

Want hoewel de meesten van ons geen idee hebben waar het geld vandaan komt, moet het  zo langzamerhand iedereen duidelijk zijn waar het naar toe gaat. Naar de (nu al) rijkste  1%.

Stand up comedian George Carlin heeft maar 3 minuten nodig om uit te leggen hoe dat in elkaar zit.

Auteur: Pim

Hoe lang blijft een democratie nog een democratie, als alleen het recht van de sterkste geldt?

Eén gedachte over “3 minuten”

  1. George Carlin legt precies uit waarom ik al jaren niet meer stem. Stemmen = het systeem steunen.

    “onze democratie”, dat is de illusie dat je wat te vertellen hebt, en lekker blijft slapen. Voor mij is het vermaeck, mensen met macht die de meest idiote dingen doen en zeggen. Het is alleen amusant als je jezelf er niet over opwindt, dat is een kunst.

    Like

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s