Nieuwe fata morgana’s

DalfsenVoordat ik de bezwaren van de oppositie bespreek, eerst even aandacht voor de opmerkingen vanuit de coalitie voor wat betreft de herinrichting van het recreatieoord.

Zo wilde van Dalfsen (CU/SGP) bijvoorbeeld graag weten wie die marktpartijen nu eigenlijk waren en waaruit hun reacties uit bestonden.

Uit het antwoord van de Jong viel weinig meer op te maken dan dat er wat vrijblijvende telefoongesprekken waren geweest. In 2009 toen het vlekkenplan was aangepast en recentelijk in 2013.

Die vrijblijvende telefoongesprekjes worden in de rapporten deftig omschreven als zijnde marktconsultaties om het nog enig cachet te geven, maar de rauwe werkelijkheid is waarschijnlijk, dat als de “go” beslissing eenmaal is genomen er geen marktpartij zal zijn die ook maar enigszins bereid is om aan de wensen van de gemeente te voldoen.

Onder de marktpartijen die de gemeente ooit noemde zaten geen exploitanten van vakantieparken, hoogstens aannemers/ontwikkelaars die wilden bouwen en vervolgens (tweede huisjes) wilden verkopen. Ik schreef daar eerder al over in betwijfelen. Maar tweede woningen bouwen is nu net niet wat de gemeente wil. Die wil een vakantiepark waarvan de bezetting (liefst wekelijks) verfrist wordt om de economische waarde voor Enkhuizen zo groot mogelijk te maken.

Verder weet ik ook niet of er exploitanten van vakantieparken zijn die 200 huisjes groot genoeg vinden om te exploiteren, maar daarover moet toch iets op het internet te vinden zijn. Maar als de gemeente weigert haar bronnen op dat punt prijs te geven, dat mogen wat mij betreft commissieleden ook best wat eigen initiatief tonen

Wat ik wel weet is dat de exploitanten de rentabiliteit zo hoog mogelijk willen opkrikken door eigen beheer van eigen voorzieningen zoals winkels en restaurants.

Wederom een doelstelling die haaks staat op hetgeen de gemeente van plan is.

Dus waar is al dat ambtelijke optimisme feitelijk op gebaseerd? Gaat het hier wellicht om niet meer dan wensdenken van ambtenaren die voor zichzelf een leuk project in het vooruitzicht hebben gesteld? Iets waar ze jaren mee bezig kunt zijn zonder enig tastbaar resultaat.

Hoe lang geleden is het inmiddels al weer niet dat de ambtelijke oplossing voor de SMC impasse was “een gefaseerde realisatie van het oorspronkelijke project”. Ik heb het toen omschreven als een fata morgana, omdat de voorwaarden waaronder het oorspronkelijke project gerealiseerd konden worden niet meer bestonden. Hoeveel zijn we inmiddels verder gekomen in dat dossier? Geen meter.

We gaan zelfs procederen om ontwikkelaar de Nijs te dwingen om alsnog het onmogelijk te doen.

Hetzelfde zie ik ook hier gebeuren als de “go” beslissing eenmaal genomen is. Eindeloos vergaderen over zaken die uiteindelijk tot niets anders zullen leiden dan ambtelijke omschrijvingen van fata morgana’s.

De CU/SGP heeft een eigen website, daarop wil men nog wel eens wat publiceren. Waar ik nu nieuwsgierig naar ben is HUN analyse van het antwoord op de vragen van hun commissielid Dalfsen. Op dit blog vindt u in de meest rechtse kolom een link naar hun nieuwsfeed (en die van andere partijen die ook een nieuwsfeed hebben).  Even in de gaten houden dus.

Advertenties

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

7 gedachten over “Nieuwe fata morgana’s”

 1. Heeft nu niemand meer het geheugen van de jaren zestig van de vorige eeuw van een minimaal 50 meter breed strand welke door het IJsselmeer liefdevol in een paar jaar tijds het meer ingezogen werd waarna de gemeente na een aantal jaren zand aanvoeren en het weer zien verdwijnen van het zand daar maar mee is gestopt en die zelfde gemeente hoopt nu dat er een commerciële partij wel blijft doorgaan met een groot strand aanleggen.Als de natuur niet zelf een strand wil ,zijn dan de eigenaren van 200 huisjes daar financieel wel toe in staat?

  1. Je kunt de natuur natuurlijk wel proberen een handje te helpen. Alleen tasten we volledig in het duister welke kosten daarmee gemoeid zijn.

   Het moet voor de gemeente een koud kunstje zijn om uit te vinden wat die kosten zijn, alleen laat men dat na (of weet men het wel maar wil men die kennis niet met de raad delen, ook mogelijk).

   Waar men dus naar streeft is dat er drie commerciële partijen zijn die eerst een prijsopgaaf gaan vragen bij de paar aannemers die zo’n klus kunnen klaren en vervolgens aan het rekenen gaan of ze die kosten kunnen terugverdienen met de verhuur van huisjes.

   1. Dat heeft de gemeente toen ook gedaan elk jaar vrachtwagens vol zand het meer inrijden met palen en soort fundering maken waarachter het zand zou blijven liggen maar inzicht bij de gemeente dat dit een variant was op water naar het meer brengen is men uit financiële overwegingen gestopt. En nu vragen aan andere partijen of zij blind zijn voor natuurlijke bewegingen van het meer en geld blijven dragen naar het IJsselmeer? Ik ben nieuwsgierig of er partijen zijn.

    1. We weten dus in ieder geval hoe het niet moet. Maar er zijn plannen voor strekdammen die het afkalven kunnen tegengaan. SWL is gekomen met een plan dat volgens mij ook in Huizen hebben toegepast. Een soort betonnen rand die het weglopen van het zand tegengaat.

     Maar de kern van het verhaal is natuurlijk, wegen deze kosten (en de kosten van het verplaatsen van de camping, midgetgolf en zeilschool) op tegen het feit dat je 30 jaar lang geen erfpacht hoeft te betalen?

 2. Uit het antwoord van de Jong viel weinig meer op te maken dan dat er wat vrijblijvende telefoongesprekken waren geweest. In 2009 toen het vlekkenplan was aangepast en recentelijk in 2013. Dit kan niet waar zijn,toch?

  1. Het is helaas wel waar. Er heeft in het NHD ooit een bericht gestaan waarin een viertal marktpartijen werden genoemd. Die heb ik via het internet allemaal bezocht, dat bleken stuk voor stuk bouwers/ontwerpers van vakantieparken te zijn van het type dat Enkhuizen niet wil. (Tweede huisje). Daar zat geen exploitant tussen.

   Tijdens de info avond noch tijdens de commissievergadering zijn namen van mogelijke kandidaten genoemd. De Jong maakte er zelfs een punt van om te zeggen dat er slechts globale informatie was uitgewisseld.

   In 2009 heb ik de toenmalige wethouder Boland expliciet horen zeggen dat hij dat voor het einde van het jaar de eerste biedingen dacht binnen te hebben. Nooit meer iets over gehoord, zo gretig is men.

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s