Hand omdraaien

langbroek.jpgEergisteren, Jaap Kamper (oud beheerder van de begraafplaats) en Dirk van Pijkeren (oud wethouder CU/SGP) broederlijk naast elkaar in de krant.

Beiden verontwaardigd over de tariefsverhoging van de gemeentelijke begraafplaats.

Gisteren, raadslid Hans Langbroek (HEA) in de krant over het zelfde onderwerp onder de pakkende kop “Dit grenst aan tegenwerken”.

In het artikel verbaast Langbroek zich over de vraag van de raadsgriffier “waarom hij deze documenten opvroeg”.

Het enig juist antwoord op deze vraag is natuurlijk “omdat ik ze wil inzien”. Zoals je op de vraag van een politiebeambte, “waarom je zo hard reed” altijd moet antwoorden “omdat ik haast had”.

Een vriend (wiens fietsverlichting kapot was) kreeg ooit eens door een politiebeambte de vraag voorgelegd waarom hij niet was gaan lopen. “Dat heb ik al geprobeerd, maar dat hielp niet” was daarop zijn reactie. Maar ik dwaal af van het onderwerp.

Het gaat dus om de belemmeringen die je ondervindt als je als raadslid gewoon je werk wilt doen. Dat grenst niet alleen aan tegenwerken, dat IS  tegenwerken.

En aangezien ambtenaren geacht worden alleen datgene te doen wat de politiek verantwoordelijke hen heeft opgedragen, moeten we er van uitgaan dat er sprake is van beleid. Dat lijkt in tegenspraak met het begrip transparantie (dat in geen college programma ontbreekt),  maar dat is maar schijn.

Transparantie heeft immers haar oorspronkelijk betekenis allang verloren en kan tegenwoordig op willekeurige plaatsen aan een tekst worden toegevoegd, met als enig doel een tekst wat moeilijker leesbaar te maken.

Hans zal zich (voor zijn beklag) dus tot de wethouder moeten wenden. Als hij een beetje geluk heeft is dat Wijnne. Die heeft al zo vaak zijn excuses aangeboden voor hetgeen er in het verleden is gebeurd, die draait voor een keertje extra zijn hand niet meer om.

Advertenties

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

2 gedachten over “Hand omdraaien”

  1. Het is niet acceptabel als een raadslid documenten niet mag inzien. De gemeentewet schrijft een Informatieplicht voor, een actieve en passieve plicht. De eerste zegt dat als je naar informatie vraagt, je deze hoort te krijgen, de tweede dat het college je ook automatisch moet inlichten. Wil je dat niet om helder geformuleerde redenen, dan kun je geheimhouding opleggen, maar dat moet formeel via de raad, en alleen onder voorwaarden. Enkhuizen heeft er al een tijdje een handje van om moeilijk met informatie om te gaan (SMC bijv.). Het liefst had ook ik gezien dat deze cultuur meteen bij het aantreden van een nieuw college plotsklaps was veranderd, maar wellicht is dit bij gelijkblijvende protagonisten in het bestuur, niet realistisch. Dan rest maar 1 optie: aan de kooi rammelen; DAT mogen ze wel wat meer doen in de gemeenteraad. Meer ACTIE.

    Dat is natuurlijk wat anders dan IEDEREEN maar meteen als zaken verzwijgende, informatie onthoudende lieden neer te zetten, maar ik begrijp dat dat past in de strategie van Pim om zich als outsider neer te zetten; het is immers een ‘vuig’ gebeuren, en Pim is nodig voor die transparantie, met twee zetels had hij zeker de SMC geheimhouding tegengehouden! 😀

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s