Paljas project.

paljasDe ondertitel van mijn blog is “Officieel orgaan Paljas Vereniging Enkhuizen (i.o). Doel van mijn blog is hetzelfde als van de Paljas Vereniging. Het kritisch volgen van de verrichtingen van ons gemeentebestuur. Onder dat laatste versta ik, de Raad, het College en het ambtelijk apparaat.

Terwijl politieke partijen zich druk plegen te maken over de onderlinge machtsverhoudingen in de Raad en het College ben ik de mening toe gedaan dat die verschillen er in de praktijk nauwelijks toe doen. We hebben sinds 8 maanden een nieuw college. De vervangingskosten in de vorm van wachtgeld is door het nieuwe college geschat op € 300.000,-.

Ik heb nog geen voorstel van het nieuwe college gezien die de kosten van vervanging ook maar enigszins zouden kunnen compenseren.

Bij haar aantreden stelde het nieuwe college dat men zou voortborduren op het beleid van het vorige en vanmorgen lees ik in de krant dat zelfs de in het vooruitzicht gestelde verlaging van de parkeerkosten dit jaar niet zal plaatsvinden.

In ruil voor wat loze beloften is er drie ton extra aan personeelskosten uitgegeven.

Tot dusver ben ik de enige die daar tegen heeft geageerd.

Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben in Enkhuizen die dit een grove verspilling van gemeenschapsgeld vind. En als dat inderdaad niet het geval is, zou het dan geen tijd worden dat we ons gaan verenigen? Of in het taalgebruik van onze regering, te gaan participeren.

Niet in een politieke partij (want daar hebben we er al meer dan genoeg van) maar in een Paljas Vereniging die bij de aanstaande verkiezingen 2 of 3 kandidaten stelt die (mits gekozen) als “waarnemer” zouden kunnen fungeren en over hun bevindingen kunnen rapporteren.

Het is een voor Nederland uniek experiment. Kiezers die niet meer op gewone politieke partij willen stemmen in de gelegenheid te stellen om een “waarnemer” te kiezen.

Waarom Paljas? Toen de Nederlandse edelen (onder leiding  van Brederode) de toenmalige landvoogdes  Margaretha van Parma een smeekschrift aanbood waarin hij meer vrijheden bepleitte, liet haar raadsheer Berlaymont zich op laatdunkende wijze over hen uit.

Ce ne sont que des gueux (vertaling: Het zijn slechts bedelaars). Gueux werd verbasterd tot geus en werd de erenaam voor iedereen die zich verzette tegen de Spaanse overheersing.

Geheel volgens de vaderlandse traditie leek Paljas me wel een leuke erenaam voor iedereen die zich niet gedraagt  overeenkomstig de heersende opvattingen van de gevestigde orde.

Maar het oprichten van zo’n Paljas Vereniging heeft natuurlijk alleen maar zin als er ook mensen bereid zijn om lid te worden. Aan het lidmaatschap zijn geen kosten verbonden. Lid worden doe je door een email te sturen naar

Als we 50 leden hebben richt ik de vereniging op.

De regering roept ons op te participeren. Welnu hier is een kans. Verspreid zo veel als mogelijk de link naar dit bericht. Via Twitter, Facebook of email en gebruik daarvoor de knoppen onder dit bericht.

Als ze in Egypte met behulp van Facebook een heel plein vol weten te krijgen dan moet het in Enkhuizen toch lukken om 50 vrouw/man bij elkaar te krijgen die het wenselijk vinden dat het doen en laten van onze bestuurders op kritische wijze wordt gevolgd.

Ik ben benieuwd,

Advertenties

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

14 gedachten over “Paljas project.”

 1. Heb al eens gezegd dat ik het een interessant experiment vind. Ik kan je ook vertellen, als het echt via kieslijst gaat, wat er gaat gebeuren. Je trekt vooral de mensen die laatste keer richting SP, LQ, NE gingen plus met landelijke tendensen ook wat andere partijen, bv weg van VVD. Netto houd je zeg maar ‘nieuwe college’ met <9 over, 'oude college' <9. Kortom, zoals meeste splinters, *kun* je het verschil maken. Aangezien ik de kans dat oud, vanwege elkaar vasthouden, naar nieuw zeer klein inschat, kunnen er twee dingen gebeuren.
  1. Impasse. Geen meerderheidscollege. Je wachtgeld item zal tegen je gebruikt worden. Ik zou, door schade en schande wijs geworden, meteen voorstellen als zitten (nieuw) college dat we met de minderheid wel doorgaan.
  2. Door impasse 'er moet bestuurd worden', springt er 1 toch naar oud. Je faciliteert terugkomst oude college.
  Nou maakt dat niet uit want het is toch maar 1 pot nat 😉
  Kortom, de Ralph Nader van Enkhuizen (hij zorgde voor stemmen van Gore aanhangers dat Bush het werd). Maar dit is natuurlijk wat gezonde Engelse cynisme. 😀 Verder ben ik wel heel ontspannen hier hoor, al kriebelde het daarnet even om me kandidaat te stellen voor de Senaat van de universiteit.

  Ik benadrukt overigens nogmaals dat je na je eerste post nooit meer weet te melden dat het vorige college zelf opstapte, en alleen als club van drie -nadat duidelijk werd dat hun blufpoging mislukt was- door wilde gaan, inclusief iemand die bij blijven ongetwijfeld MvW aan z'n broek had gehad.

  1. Vergelijkingen met het Amerikaanse en Engelse “winner takes all” systeem kloppen niet.

   Als Paljas zich beperkt tot twee zetels (wat de bedoeling is), dan worden de eventueel meerder stemmen naar evenredigheid verdeelt over de politieke partijen.

   Elke coalitie die aantreed en over een absolute meerheid wil beschikken zal tenminste over 3 zetels meer moeten beschikken. Dat dwingt tot samenwerken tussen politieke partijen wat me een gunstige ontwikkeling lijkt.

   Ook het idee dat elke partij die deelnemer is aan een coalitie ook een wethouder mag leveren lijkt me achterhaald.

   Het aantal wethouders zou bepaald moeten worden door de hoeveelheid werk en niet door het aantal politieke partijen dat zitting neemt in een coalitie.

   Kortom deelname aan de verkiezingen door Paljas zou wel eens heel verfrissend kunnen werken.

   1. Wishful thinking. Maar het zal afhangen van de lijsttrekkers en de poppetjes.Overigens snap ik je beschrijving niet helemaal. Vooral “dan worden de eventueel meerder stemmen naar evenredigheid verdeelt over de politieke partijen”. Er is toch een vastgestelde wijze in kieswet om daar mee om te gaan? Ik heb het idee dat jouw fractie niet anders dan kan vervallen in * wisselende steun voor voorstellen, daarmee een minderheidcoalitie aan het bewind helpen (eigenlijk situatie deze periode) * speelbal worden van tactische spelletjes (maar hangt af van de poppetjes) * helemaal niets stemmen, wat alleen kan door echt weg te blijven (neem aan dat je de vergoeding dan teruggeeft, hmmm nee dat mag niet, mss een fonds voor Publieke Nut :-D). Eigenlijk denk ik dat je ondanks de grootse plannen uiteindelijk tegen dezelfde problemen als elke andere nieuwe fractie aanloopt. Maar misschien schrijf ik het ook wel gewoon op als oefening in omgekeerde psychologie en je te prikkelen; het zou nl wel een stunt zijn.

    (Overigens is idee iedereen in coalitie wethouder mss achterhaald maar dat is het nu al met 3 voor 5)

 2. met zoveel lezers zouden 50 man/vrouw geen probleem moeten zijn?? of is opeens iedereen een klein beetje voorzichtig en denkt alleen maar weer aan zichzelf???

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s