Weer terug

nieuwenkhuizenHet stopzetten van de subsidie van de Waterweek (€ 25.000,-) heeft de afgelopen dagen nogal commotie te weeg gebracht. Met name binnen de kring van Nieuw Enkhuizen, waar waarschijnlijk iedereen, die een paar grijpstuivers aan het toerisme verdient, lid is.

Anders begrijp ik de bezetenheid die men bij Nieuw Enkhuizen met de “toerist” heeft niet. Met enige regelmaat wordt hij door Wijchers de kip met gouden eieren genoemd, die verder geen strobreed in de weg mag worden gelegd.

Ik begrijp dat niet zo goed. Het overgrote deel van de toeristen dat Enkhuizen bezoekt (ZZM en SWL) doet dat zonder de stad zelf te bezoeken.

Op de toeristen die onze havens bezoeken, wordt zwaar geld toegelegd. Waarop is dat economische voordeel dat de toeristen ons brengen eigenlijk gebaseerd.

Is het economisch welzijn van Enkhuizen niet veel meer afhankelijk van bijvoorbeeld de zaadbedrijven of de grote en kleine industrie op onze industrieterreinen? Of op de trein richting Amsterdam?

Is het niet zo, dat er maar een beperkt aantal bedrijven profiteert van de aanwezigheid van toeristen in de stad en zo ja, waarom zou je dan als gemeente € 25.000,- moeten investeren in een Waterweek? Omdat de vrijwilligers anders niks te doen hebben?

Kortom, ik begrijp de commotie niet zo goed. Al was het maar omdat als de Waterweek dit jaar niet zou zijn getroffen, dat het volgend jaar wel het geval zou zijn. Want laten we mekaar vooral niks wijs maken, het is nog lang niet over.

wijchers-1Wie in 2013 de dans ontspringt, wordt in 2014 waarschijnlijk de klos. Er zijn tot dusver voornamelijk  wat papieren besparingen gerealiseerd. Bijvoorbeeld door de afschrijftermijnen te verlengen.

De grote subsidieslurpers zijn gekort onder de veronderstelling dat we daar niets van zullen merken en ook in de ambtelijke organisatie is voorlopig alleen nog maar geïnvesteerd. In de vage hoop dat dit ooit nog eens een bezuiniging gaat opleveren.

Volgens mij moet het echte werk nog beginnen. Als je de meerjaren begroting voor stadsonderhoud bekijkt, dan blijkt daar in 10 jaar tijd een gat te vallen van meer dan 5 miljoen. Dat kunnen we nu nog uit de algemene reserve betalen, maar dan is die pot ook leeg.

Kortom, er zullen de komende jaren nog de nodige besparingen/lastenverzwaringen op ons afkomen, waarbij niets en niemand gespaard zal blijven.

Dat Enkhuizer economie gered kan worden door jaarlijks een (door de gemeente betaald feestje) te organiseren lijkt me een onzinnige voorstelling van zaken. En het feit dat hierdoor 80 vrijwilligers teleurgesteld worden weegt in mijn ogen ook niet zwaar genoeg. Misschien moeten die straks allemaal op Nieuw Enkhuizen stemmen, dan krijgen ze hun feestje in 2014 ongetwijfeld weer terug.

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s