Zoutloos

Zaterdag een interview met Bokhove in het NHD over het feit dat hij vragen heeft gesteld aan het college. Over de vragen zelf meer in een volgend bericht, eerst even over het tamelijk zoutloos interview in het NHD.

Bokhove zegt daarin, dat hij vreest dat het benodigde subsidiegeld niet zal worden opgehaald. Zou ik niet doen als ik hem was. Ik zou er op hopen.

Wat wel te vrezen is, is dat een raadsmeerderheid haar eigen besluit (uiteraard op verzoek van het college) in de prullebak gooit als de beoogde hoeveelheid subsidie niet wordt binnengehaald.

In dat geval besluit de Raad namelijk op uiterst dubieuze gronden om een aanzienlijk financieel risico te nemen op voorspraak van een kleine lobby hoger opgeleiden, dat zijn zinnen heeft gezegt op de realisatie (met behulp van gemeenschapsgeld) van een donkerbruin cafe (kwalificatie CU/SGP) in de Drommedaris.

De totale kosten van dit project zijn geraamd op 3.8 miljoen. De juistheid van die raming is beoordeeld door een interim manager van de gemeente, mevr Popescu, die (naar verluidt) een goede vriendin is van mevr Palásthy.

Die is naast bestuurder van de BV die het cafe gaat exploiteren, ook de partner van de secretaris van de Stichting, die de grote pleitbezorger is van de verbouwing.

De grote vraag is natuurlijk of in deze raming alle risico zijn uitgesloten, die de verbouwing van een dergelijk historisch pand met zich meebrengt.

We hebben daar inmiddels zelf al enige ervaring mee met de Kat en Hondbrug, maar overschrijdingen van de geraamde kosten zijn eerder regel dan uitzondering.

IJdelheid van bestuurders die graag een groot en meeslepend project op hun naam willen hebben speelt daarbij een veel grotere rol dan de betrokkenen willen toegeven.

Tegenvallers worden achteraf gemakshalve als “onvoorzien” bestempeld, terwijl het in de meeste gevallen om tamelijk voorspelbare risico’s ging.

De vraag is, of de gemeente (in de huidige onzekere situatie) dat soort extra risico’s (die makkelijk tot een miljoen kunnen oplopen) op zich moet nemen.

Uitsluitend en alleen om de wensdroom van een kleine elite voor een gezellig en representatief clubhuis te realiseren en de ijdelheid van onze bestuurders te bevredigen.

Ik denk eerlijk gezegd van niet, Bokhove ook niet geloof ik, maar dat kwam in dit interview niet echt naar voren. Voor mij voldoende reden om het dan maar een zouteloos geheel te noemen.

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

11 gedachten over “Zoutloos”

 1. Wat is er feitelijk op tegen om een gelegenheid voor de culturele elite te creëren? Er worden toch ook gelegenheden voor de jeugd, voor ouderen, voor behoeftgen, voor sporters, voor politici etc gecreëerd van overheidsgeld? Een leuke gelegenheid realiseren voor de elite, waar men kan genieten van cultuur en wat kan netwerken, is helemaal niet verkeerd. Ook anderen profiteren daar uiteindelijk van door projecten en initiatieven die op deze wijze kunnen ontstaan.

  Dat onterechte gelijkheidszuur moet eens ophouden, de maatschappij is nu eenmaal diverser dan men wil doen geloven.

  1. Ik heb niets tegen een gelegenheid waar onze elite wat kan gaan netwerken, maar daarvoor zijn (in mijn opvatting) in Enkhuizen voldoende sfeervolle locaties voorhanden.
   Maar om als gemeente een paar miljoen te uit te geven voor een donkerbruin café, zodat het dienst kan doen als clubhuis van de plaatselijke elite vind ik niet een taak van de gemeente.

   Zoals ik het ook geen taak van de gemeente vindt om miljoenen uit te geven om een profclub op de been te houden. (Eindhoven)

   Met gelijkheidszuur heeft dat verder weinig van doen. Als ik daar last van zou hebben zou ik hebben bepleit, dat de gemeente ook een paar miljoen zou moeten investeren in een gewone bioscoop, zodat het klootjesvolk niet langer naar Heerhugowaard hoeft om een gewone film te kunnen zien.

  2. Ik ben het er mee eens dat daar op zich helemaal niets mis mee hoeft te zijn. Doch, een euro kan maar 1 keer worden uitgegeven, en het zou het mooist zijn als zo veel mogelijk personen kunnen profiteren van een door ons uitgegeven euro. In dit geval betekent dit dat, naast een verplichte overheidstaak om je monumenten (netjes) te onderhouden, je zult moeten kijken of wel genoeg mensen iets hebben aan een verbouwde Drom. Het klopt dat wij daar sceptischer in staan dan sommige andere partijen.

   1. Vind je het het mooist als zoveel mogelijk personen kunnen profiteren van een uitgegeven euro, of is dat het mooist?
    En waarom?
    Waarheden bestaan niet.

    1. Ik krijg altijd jeuk van dergelijk relativisme. Die wordt meestal genoemd om standpunten te bagatelliseren. Je deed dat ook wel eens in de raadszaal. Dan noemde ik een reeks argumenten, soms zelfs met onderliggend rapport, en dan zei jij “dat zijn maar rapporten, ik VIND van niet” en vond alles maar een mening. VVD-D66 zegt dat ook vaak, gevat in het woord “interpretatie”. If it walks like a duck, etc. Tja, dan ben je snel klaar met praten.

     1. Je vergelijkt nu appelen met peren. Een rapport is een geschrift met (vermeende) gegevens waarop een mening neergezet kan worden.
      Vinden dat er veel of weinig mensen van een bedrag aan geld moeten kunnen profiteren is een mening, een politieke visie heet dat in ons jargon. Er komt geen relativisme aan te pas.

       1. Wat ik zeg is:
        “Je vergelijkt nu appelen met peren. Een rapport is een geschrift met (vermeende) gegevens waarop een mening neergezet kan worden.
        Vinden dat er veel of weinig mensen van een bedrag aan geld moeten kunnen profiteren is een mening, een politieke visie heet dat in ons jargon. Er komt geen relativisme aan te pas.”

        Een interne lift in de Drom sta ik inderdaad nog steeds achter, slecht ter been zijnden of anderszins mobiel belemmerden mogen wat mij betreft ook kunnen van een gebouw dat kan bestaan door er veel gemeenschapsgeld in te pompen.
        Ik ben wel van mening dat mensen soms hun beperkingen moeten kunnen accepteren. Sommige dingen kun je gewoon niet, ook niet met enorme inzet. Maar doodnormale dingen als die in de Drom gebeuren moeten wat mij betreft wel bezocht kunnen worden door iedereen.

        Maar beginnen met verbouwen zonder dat het percentage geld binnen is, die 80%: Nee! Ook geen kunststukjes bedrijven met geldstromen zodat het lijkt alsof alles binnen het budget valt voor renovatie, dat bijvoorbeeld ineens veel goedkoper zou blijken te kunnen.
        Zoals ik zeg, men moet z’n beperkingen kunnen accepteren. Dat geldt voor een gemeente ook, wat betreft geld.

 2. Natuurlijk is het verhaal nu anders dan in April. Bereid je er maar op voor dat er in 2012 nog veel meer gejokt gaat worden waardoor het verhaal nog maar es verandert.
  Gewoon lekker “nee” blijven zeggen totdat die 80% van de totale kosten er is.
  Als je naar het rijtje sponsors kijkt op de Drom site, dan ga je toch gewoon huilen? Daar hadden er minstens 100 moeten staan.

  Die mevr Popescu is al een tijdje in heel Nederland aan het interim managen, dus van haar moet je alleen geloven dat zolang zij zich ermee bemoeit, zij haar inkomsten ervan heeft. Haar kan het geen bal interesseren hoe wij straks met de gebakken peren zitten.

  Je kunt je ook afvragen waarom er weinig ruchtbaarheid aan dit project wordt besteed in de media. Als er 3.8 miljoen besteed zou worden aan een nationaal project, dan zou dat in het 8 uur nieuws terecht komen.
  Het grootste deel van mijn Enkhuizer kennissen weet niet dat er een dergelijk project op handen is. Een ieder die via mij op de hoogte is gesteld vind dat het eigenlijk niet hoeft.
  Deze mensen lezen geen krant, en waarschijnlijk hebben ze ook niet eens gestemd.
  In dit geval zou je als partij kunnen gaan denken aan het starten van een referendum. Iedereen krijgt een Drom krantje, en daar kan zomaar es een foldertje extra in zitten, niet waar?

 3. Het is idd. hopen en daarom was ik niet tevreden over de kop. Maar ja, dat gebeurt nietwaar, dat is aan de journalist. Al vanaf de eerste tweet over woordje ‘al’ zat er al wat in het vat. Niet per se over het project zelf, al ben ik van mening dat het project ons te veel gaat kosten, maar vooral dat het verhaal in april anders was dan nu. Dat bevalt me niet.

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s