Pim's Prietpraat

Bemoeienissen van een voormalig buitenstaander

Romp

Op haar website maakt de SP melding van een romp coalitie bestaande uit SP, VVD/D66 en CDA. er wordt nog gezocht naar een kleiner partij voor gedoogsteun.

Lijst Quasten heeft al laten weten daar niets voor te voelen. GL en NE liggen ook niet voor de hand, net als de PvdA, zodat het wel op de schouders van de CU terecht zal komen.

Ik begrijp die obsessie voor een meerderheid niet helemaal. Het komt namelijk zelden voor dat de Raad tot op het bot verdeeld is, alleen het SMC is daarvan een voorbeeld.

Maar juist op dit heikele punt lijken de partijen (die voorheen diametraal tegenover elkaar stonden) overeenstemming te hebben bereikt. Waarmee maar weer eens is aangetoond dat de thuisblijvers tijdens de verkiezingen het grootste gelijk van de wereld hebben.

Alle opgeklopte tegenstellingen tijdens de verkiezingstijd verdwijnen weer als sneeuw voor de zon zodra er zicht is op een wethouderszetel.

Dit voorlopig  resultaat is natuurlijk het gevolg van de door de SP gevolgde onderhandelingsstrategie. In plaats van eerst een linkse romp te formeren om vervolgens te kijken wie zich daar bij aan wilde sluiten heeft de SP als grootste winnaar zichzelf  in een minderheidspostitie onderhandeld.

Merkwaardige uitkomst voor een partij die altijd samenwerking tussen links heeft bepleit, maar die nu puntje bij paaltje komt toch ook gewoon gaat voor de eigen wethouderszetel.

Nooit gedacht dat om CDA en VVD/D66 in het zadel te houden je SP moest stemmen, maar we zullen bij de landelijke verkiezingen zien hoeveel stemmen ze overhouden.

Tragische vergissing natuurlijk, want een goed georganiseerde linkse oppositie had veel meer voor zijn achterban kunnen bereiken dan  dat er binnen de huidige romp kan worden gerealiseerd.

Advertenties

april 14, 2010 - Posted by | SP, Verkiezingen

8 reacties »

 1. Jacco: CU heeft verloren en is gehalveerd, GroenLinks heeft verloren en zit nog maar tenauwernood met een restzetel, PvdA heeft dik verloren, NE heeft veel verloren, en LQ zit óók maar met reststemmen.

  De enige winnaars zijn CDA, VVD/D66 en SP. Om een meerderheid te krijgen vanuit déze constellatie, zal er een niet-winnaar aan moeten schuiven.

  Reactie door Hans Langbroek | april 17, 2010 | Beantwoorden

 2. Wat de SP doet zal mij ook een worst wezen.Maar als je als partij NE in aantallen stemmen zoveel hebt verloren en dan inde NHD Schrijft dat je graag wilt aansluiten,vertel dan maar eens iets meer over integriteit.De kiezers daar gaat het om ,maar er zijn maar een bepekt aantal fracties die hun programma en standpunten handhaven. Het beloofd wat voor de komende tijd. Ik wens een ieder veel wijsheid maar denk ook nog een paar seconde langer aan de burger of aandeelhouder zoals JF spreekt.

  Reactie door Jacco Dekkers | april 17, 2010 | Beantwoorden

 3. Waarmee je suggereert dat het NE om het pluche gaat, en anderen integer zijn.
  Het zal mij een worst zijn Jacco, maar het duurt al zes weken en dat is gewoon hartstikke lang. Wie er uiteindelijk in een coalitie zullen gaan zitten is voor mij blijkbaar een stuk onduidelijker dan voor jou. Ik persoonlijk heb geen idee wat de bedoeling is van de winnaar van de verkiezingen, de SP.

  Het duurt al zes weken, en er is niets.

  Reactie door Hans Langbroek | april 17, 2010 | Beantwoorden

 4. Voor jullie was het in ieder geval de moeite waard Hans.Na het zuur komt het zoet/pluche weer in zicht. Gefeliciteerd

  Reactie door Jacco Dekkers | april 16, 2010 | Beantwoorden

 5. Er wordt al ruim zes weken gepraat, best wel lang in verhouding tot hoe ik dit soort dingen als burger en als betrokkene heb meegemaakt in Enkhuizen de laatste decennia.

  Reactie door Hans Langbroek | april 16, 2010 | Beantwoorden

 6. Vanochtend in de krant gelezen dat NE open staat voor deelname aan een coalitie met SP/CDA/D66-VVD. Alles zou uitgesproken zijn in een eerder gesprek met SP. Ik denk dat er in de basis wel samengewerkt kan worden met NE maar dat alles voor de SP stuk gaat lopen op personen, en dan met name op het kopstuk van NE. En die gaat geheid voor nieuwe onenigheid zorgen binnen de coalitie. Niet met zijn makkers, maar wel met SP. En SP zou zich in een absolute underdog positie binnen de coalitie manouvreren door nu in “de oude coalitie” te stappen. Ik hoop dat SP zich 2 keer bedenkt voordat dit realiteit gaat worden!

  Reactie door Frank van Gangelen | april 16, 2010 | Beantwoorden

 7. Beste Pim,

  Om van achter naar voren te beginnen,

  Als eerste gedachte ‘de oppositie ingaan’ is te makkelijk en zou onrecht doen aan 3 maart; De kiezer heeft een duidelijk signaal van onvrede richting vorige coalitie afgegeven.
  Het ligt qua formatie dan voor de hand dat als eerste optie de winnende partijen eens gaan kijken of men het eens kan worden, hoe lastig dat ook is. Dat heeft niets te maken met wethouderszetels maar met verantwoordelijkheid.
  Ook mag het duidelijk zijn dat je (juist vanwege die tegenstellingen) niet over één nacht ijs kan gaan, en het proces tijd nodig heeft.
  Dit geeft ook antwoord op jouw vraag wb. LQ en GL: in eerste instantie zijn deze partijen dan niet in beeld (hetgeen ze zelf van het begin af aan al hadden aangegeven! Geldt evenzeer voor CU/SGP.

  Ook wist ik niet dat SP-Enkhuizen een ‘landelijke trend’ belichaamt. Sterker nog: De enkhuizers hebben altijd al anders gestemd dan landelijk, dus die vergelijking loopt mank.

  Wat betreft de opgeklopte tegenstellingen: juist die tegenstellingen maken onderhandelingen tussen partijen van diverse pluimage soms moeizaam, en zeker in Enkhuizen. Daarbij spelen onderhuids soms zaken (oa uit het verleden) die veel met onderling vertrouwen te maken hebben. Zorgvuldigheid is dan het credo, en lang niet alle emotie is op papier te vangen. En reken maar dat heel wat opties de revue gepasseerd zijn. Daar heb ik bij “wethouder voor lege dozen” al op gereageerd, maar qua sfeer valt er wel wat te proeven uit

  http://www.pvda-enkhuizen.nl/207?navId=6

  En die verdeeldheid in de raad: Dat ging maar al te vaak tot op het bot. Hoe dikwijls was de laatste 2 jaar de uitkomst bij cruciale raadsbesluiten 10 coa vs 7 oppo? Ik zat erbij…
  Toch maar geen ‘obsessie’, dat is het niet waard.

  Moraal: waar een wil is, is een weg, maar als het bij een fiks aantal partijen juist omgekeerd is, kan elke formatie lang duren om samen door 1 deur te kunnen. En soms blijkt dat, zelfs breed gezien, het hoogst haalbare, en ook nog eens de beste combinatie.

  Reactie door rob kerkhoven | april 14, 2010 | Beantwoorden

  • Het signaal van onvrede dat je signaleert tav de vorige coalitie (een zetel minder dan daarvoor) lijkt me niet direct een aanbeveling om haar voor 2/3 in stand te houden, want dat is hetgeen de SP nu nastreeft.
   Te meer daar de nu beoogde coalitie (over rechts) over niet meer zetels kan beschikken dan een coalitie over links.
   Het feit dat de SP nooit serieus onderhandeld heeft over de mogelijkheid van een coalitie over links komt haar aanzien in linkse kringen niet ten goede.
   Bovendien zal het feit, dat in Enkhuizen de SP samenwerking nastreeft met rechts door veel van haar Enkhuizer kiezers als weinig consequent worden ervaren.
   Maar dat zal op 9 juni duidelijk worden. Of Enkhuizen dan echt de landelijke trend niet volgt zullen we dan weten.
   Overigens ben ik het eens met je opvatting dat waar een wil is, ook een weg is. Die wil mbt tot een linkse coalitie heeft bij de SP kennelijk ontbroken en voelt men zich veiliger bij de rugdekking die CDA en VVD/D66 even lijken te bieden, maar die volgens mij niet van lange duur zal blijken te zijn.

   Reactie door Pim | april 16, 2010 | Beantwoorden


Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s