Kostenneutraal

stella3Op het blog van Stella Quasten lees ik dat ze een motie heeft ingediend over het nieuwe vlekkenplan van het recreatieoord Enkhuizerzand.

Vier maanden geleden schonk ze, (op aandringen van het college) zonder enige op of aanmerking een tennisbaanexploitant nog een half miljoen belastinggeld.

Nu wil ze weten of de opwaardering van dat vlekkenplan wel “kostenneutraal” is. Tja, als het kalf verdronken is wil men nog wel eens een put dempen.

Hoewel Stella mijn waarschuwing bij de aankoop van de Uilenbanen nogal hooghartig in de wind sloeg, ben ik de beroerdste niet en wil ik best opnieuw helpen.

Vergeet dat gezever over kostenneutraal. Niemand weet precies wat dat inhoud. Bovendien is het niet meer dan een “uitgangspunt”. Geen enkele college in de toekomst zal zich er iets aan gelegen laten liggen. Kostenneutraal is niet meer dan een vage belofte, waarvan de uitkomst uiterst twijfelachtig is.

Als er een boulevard moet komen, zoals stadsvisie 2030 lijkt te willen suggereren, dan wordt die heus niet opgebracht door de eigenaren van een vakantiewoning op het Enkhuizerzand.

In plaats van je te verdiepen in “kostenneutrale toekomst verwachtingen” is het beter aandacht te schenken aan de zakelijke afspraken die nu worden gemaakt.

Goedkeuring van het vlekkenplan = goedkeuring van een nieuwe erfpachtovereenkomst met Sprookjeswonderland voor 2.4 hectare nu en 1 hectare later.

sinterklaasTegen welke prijs wordt die grond verhuurd? Volgens de gemeente zou de prijs (op basis van de huidige grondwaarde) circa 5 euro de meter moeten zijn. Zie hiervoor de brief die zich in het Uilenbanendossier bevind.

Tenzij de gemeente met 2 maten meet, zou dat ook voor Sprookjeswonderland moeten gelden.

De 2.4 hectare die zij nu gaat uitgeven moet dus 120.000 euro per jaar opbrengen. Uiteraard met een jaarlijkse aanpassing aan de geldontwaarding.

Het mag natuurlijk ook meer zijn, maar al het mindere is Sinterklaas spelen met geld van de belastingbetaler.

Advertenties

Auteur: Pim

Als blogger druk bezig met de Paljas Projecten, zoals Pim's Prietpraat en Gedupeerden.*

One thought on “Kostenneutraal”

  1. Die 120k wordt niet gehaald maar het stuk uilenbanen (1.2 ha als je alle groen e.d. er bij betrekt) is wel vrij snel terugverdiend, moet ik zeggen.

Reageer !

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s